Werk als medicijn

Artikel geselecteerd voor u

Hoe kan werk zorgen voor psychisch herstel? En op welke manier kan een expertise bijdragen aan dit herstel? Lees het in dit artikel. 

Langdurig ziekteverzuim in Nederland wordt geregeld veroorzaakt door psychische klachten. In één-derde van de gevallen is er sprake van onderliggende psychische problematiek. Hierbij zijn burn-out en depressie veelvoorkomende problemen. Maar ook andere psychische problemen, zoals angst- of posttraumatische stressklachten liggen ten grondslag aan het langdurig verzuim.

Wanneer een werknemer vastloopt vanwege psychische problematiek, zoekt deze vaak passende hulp. In de praktijk blijkt het vinden van deze passende hulp lastig. Velen krijgen te maken met een lange wachtlijst, voor hulp geboden kan worden. Deze lange wachtlijsten zijn uiteraard ongewenst, bekend is dat bij tijdige diagnostiek en behandeling van psychische problematiek de verzuimduur korter is.  

Een langdurige rustperiode wordt vaak geïndiceerd; een periode van rust kan inderdaad uitkomst bieden, maar lost de kern van het probleem vaak niet op. Bij re-integratie blijken dezelfde problemen opnieuw te ontstaan. Doordat er geen gedragsverandering heeft plaatsgevonden, is men geneigd opnieuw in de eigen valkuilen te trappen.

Bij een langdurige rustperiode verliest de werknemer eveneens de gezondheidsvoordelen die een werkplek kan bieden. Werk kan iemands passie én identiteit zijn. De juiste werkplek biedt iemand de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en om aan doelen te werken. Een werkplek geeft de dag structuur en betekenis. De sociale contacten die men op de werkvloer heeft, zijn eveneens bevorderlijk voor de psychische gezondheid.  Het is een plek waar mensen worden beloond voor de inzet, wat velen een goed gevoel geeft.

In sommige gevallen kost werk meer dan het oplevert, in dit geval is het belangrijk om naar duurzame oplossingen te kijken. Onze expertises zijn gericht op diagnostisch onderzoek, waarmee een breed scala aan problematiek onderzocht kan worden. Door deze expertises krijgt men inzicht in de eigen problemen én valkuilen. Aanvullend worden pragmatische adviezen gegeven voor een passende re-integratie, waarbij de focus ligt op mogelijkheden in werk; wat kan en wil iemand wel?

Met de inzet van onze expertises kunnen de gezondheidsvoordelen van werk zo optimaal mogelijk worden benut. Wilt u meer informatie over onze expertises? Bekijk hier ons aanbod van expertises. Liever advies op maat? Eén van onze psychologen denkt graag vrijblijvend met u mee. Wij zijn te bereiken via: 030- 208 0319, of per mail via: expertises@birdview.nl

Bron: Psychiatrienet