Slaapproblemen en ADHD

Artikel geselecteerd voor u

Recentelijk deed PsyQ is samenwerking met het Trimbos- instituut onderzoek naar slapeloosheid en ADHD. Benieuwd naar de uitkomsten? Lees meer in dit artikel! 

Slapeloosheid kan erg belemmerend zijn en is in de praktijk een veelgehoorde klacht. PsyQ deed in samenwerking met het Trimbos-instituut onderzoek naar slapeloosheid en ADHD. En wat blijkt? Slapeloosheid versterkt het negatieve effect van ADHD- symptomen. Volgens onderzoekers zou er daarom meer aandacht moeten komen voor de wisselwerking tussen ADHD en slaapproblemen. Lees meer over het onderzoek in dit artikel van PsyQ.

Tot wel 80 procent van de volwassenen heeft problemen met inslapen, vertelt bijzonder hoogleraar ‘ADHD bij Volwassenen’ en psychiater Sandra Kooij in het artikel 'Het verband tussen slaap en ADHD'. Al vroeg in haar carrière ontdekte zij dat de meerderheid van haar patiënten ‘laat’ sliep, gemiddeld pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur ’s nachts. 

Effecten
Het verdiepende onderzoek van het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen in samenwerking met het Trimbos richtte zich op de effecten van het tegelijkertijd voorkomen van symptomen van ADHD en slapeloosheid. Slapeloosheid bleek het negatieve effect van ADHD-symptomen op de psychische gezondheid en productiviteit van volwassenen te versterken. Dit gold voor beide typen ADHD-symptomen, namelijk aandachtstekort en hyperactiviteit, en kon niet verklaard worden door de aanwezigheid van andere psychische aandoeningen. De studie toont aan dat de negatieve gevolgen sterker zijn als ADHD en slaapproblemen samen voorkomen, zelfs wanneer er gecorrigeerd wordt voor een breed scala aan andere psychische aandoeningen.

Het volledige onderzoek lees je hier: 
van Andel E, ten Have M, Bijlenga D, Beekman ATF, de Graaf R, Sandra Kooij JJ (2020). Combined impact of ADHD and insomnia symptoms on quality of life, productivity, and health care use in the general population. Psychological Medicine 1–12. https://doi.org/10.1017/S0033291720001592