Hoe ga je om met een rouwende werknemer?

Artikel geselecteerd voor u

In het leven krijgen we allemaal te maken met verlies. Dierbaren overlijden, of we raken bijvoorbeeld een geliefde kwijt door een ruzie of scheiding.

Uit een recent onderzoek van vakbond CNV blijkt dat veel werknemers vastlopen op het moment dat ze een dierbare verliezen. In veel gevallen ervaren werknemers te weinig ruimte voor rouw op de werkvloer, met alle gevolgen van dien. Uit het onderzoek van vakbond CNV blijkt dat tien procent van de ondervraagden na verlies een burn-out kreeg. Het doorlopen van een rouwproces in combinatie met een drukke baan, werd deze werknemers te veel.

Verder geven werknemers in het onderzoek aan na verlies niet meer naar behoren te functioneren én voelen zij zich niet gesteund door hun werkgever.

Manu Keirse is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in rouw. In de praktijk ziet hij veel problemen met betrekking tot rouw en werk. Daarom geeft hij een aantal tips om met een rouwende werknemer om te gaan.

Het meest belangrijke volgens Keirse is luisteren. Ondanks dat rouwen een groot probleem kan vormen op de werkvloer, praten we er nauwelijks over. We zijn geneigd om dit onderwerp te vermijden, omdat het angst oproept. We zijn immers allemaal bang om een dierbare te verliezen. Luisteren naar een rouwende werknemer blijft één van de belangrijkste dingen die je als leidinggevende kunt doen. Besteed bewust aandacht aan de werknemer en bekijk wat er nodig is. Een aantal korte gesprekken kunnen al voldoende zijn.  

De eerste werkdag na bijvoorbeeld een sterfgeval, kan voor een werknemer een groot obstakel zijn. Keirse ziet het in de praktijk op deze dag vaak misgaan. Collega’s vermijden het onderwerp én de rouwende werknemer.

Keirse geeft de tip om er als leidinggevende zorg voor te dragen dat de rouwende werknemer goed wordt opgevangen door collega’s. Bespreek als leidinggevende met de collega’s hoe de rouwende werknemer het beste benaderd kan worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de rouwende werknemer op de eerste dag samen met een collega naar het werk reist. En het belangrijkste, zorg dat het onderwerp verlies bespreekbaar blijft.

Ziet u een werknemer die vastloopt door (onverwerkte) rouw? Birdview biedt de mogelijkheid tot onderzoek waarmee we uitval proberen te voorkomen en duurzame inzetbaarheid willen vergroten. Samen met de werknemer wordt gekeken waar de problemen liggen en wordt er advies gegeven over de belastbaarheid van de werknemer.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden op maat? Neem dan contact op met: Yentl Mafait (relatiemanager) 0629472193 of het BirdView secretariaat 030 208 0319

NOS, Rouwende werknemer komt vaak in de knel (9 juli 2020),

CNV, Luisteren kan ook op anderhalve meter afstand, verkregen van:https://www.cnvvakmensen.nl/themas/rouw-op-het-werk/7-tips-voor-rouwen