Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

  • Geen wachtijden
  • Transparant procesmanagement
  • Aandacht voor onderzoeksvraag
  • 3 Dimensionale benadering
  • Heldere rapportage
Duidelijkheid over mogelijkheden in werk.
Psychopathologische analyse

Psychiatrische expertise

Onderzoek naar psychopathologie

Aanleiding onderzoek: vermoeden complexere problematiek
Psychiatrische expertise kan worden aangevraagd bij complexe situaties en het vermoeden van aanwezige psychiatrische problematiek, waarbij er behoefte is aan een inschatting van de ernst van de problematiek, prognose en behandelmogelijkheden.

Inhoud onderzoek
Deze expertise is voornamelijk gericht op het in kaart brengen van aanwezige psychopathologie (DSM-V classificatie) en bepaling van de ernst deze klachten. Daarnaast wordt er gekeken naar passende behandelmogelijkheden en wordt er een schatting gegeven van prognose en psychische belastbaarheid na behandeling.

Opzet Onderzoek
Bij een psychiatrische expertise is sprake van multidisciplinair onderzoek. 

Voorafgaand aan de eerste onderzoeksdag wordt een uitgebreide online intakevragenlijst afgenomen bij de client en zo mogelijk leidinggevende en de bedrijfsarts om een indicatie te vormen van de werkcontext. Deze expertise is opgebouwd uit een anamnese en psychologisch testonderzoek door een psychologisch medewerker, waarna een conceptrapport wordt opgesteld als uitgangspunt voor onderzoek door een psychiater. De psychiater stelt een beoordeling op basis van psychiatrische anamnese van ca. 2 uur en eigen bevindingen. Doordat de client op meerdere momenten wordt gezien door verschillende deskundigen wordt de betrouwbaarheid van dit onderzoek verhoogd.

Voor het tarief en het aanvragen van een psychiatrisch onderzoek zie ons aanmeldformulier

BirdView actueel
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Antidepressiva ook effectief bij milde depressie

19-09-2019

Antidepressiva is ook effectief bij een milde tot matige depressie, en niet alleen bij een ernstige depressie, zoals altijd is aangenomen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Göteborg.

Lees meer

Adviezen bij de 3 fases van psychisch verzuim

28-08-2019

Anticipeer als werkgever op de juiste manier tijdens de drie verschillende fases van psychisch verzuim. Lees hier de specifieke adviezen tijdens de crisis-, probleemoplossende- en toepassingsfase.

Lees meer

Trauma’s bestrijden met partydrug MDMA en virtual reality

26-08-2019

Veteranen met posttraumatische klachten zijn mogelijk te behandelen met de partydrug MDMA. Bijzonder hoogleraar Eric Vermetten zoekt naar nieuwe therapieën voor ptss waarbij ook wordt gekeken naar virtual reality.

Lees meer

Angstklachten verminderen sneller door prikkelen van hersenzenuw

26-08-2019

Angstklachten kunnen mogelijk verminderen door het stimuleren van de hersenzenuw nervus vagus via een apparaatje in het oor. Naar deze nieuwe behandeling deed Andreas Burger promotieonderzoek bij klinische psychologie aan de universiteit van Leiden.

Lees meer

Nieuwe vragenlijst om burn-out vast te stellen

17-06-2019

De KU Leuven heeft een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, de Burnout Assessment Tool (BAT). Aan de hand van 23 vragen zou het voor hulpverleners direct duidelijk worden of iemand een burn-out heeft of er risico op loopt.

Lees meer

“Zomerdepressie mede veroorzaakt door slecht slapen”

26-08-2019

Een zomerdepressie komt veel voor, naar schatting hebben daar jaarlijks ruim zeventienduizend Nederlanders last van. Oorzaken zijn ondermeer verandering van licht en het gevoel dat de zomer een fijne periode moet zijn.

Lees meer

Game helpt razendsnel bij opsporen Alzheimer

17-06-2019

Onderzoekers kunnen in een paar minuten de vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer bij iemand herkennen als de proefpersoon de game Sea Hero Quest speelt. Dat blijkt uit een nieuw gepubliceerde studie.

Lees meer

Bewijs voor relatie nature-nurture bij psychotische stoornissen

26-08-2019

Psychotische stoornissen ontstaan omdat sommige mensen een genetische gevoeligheid hebben voor bepaalde risicofactoren voor het ontwikkelen van die stoornissen, zoals cannabisgebruik en traumatische gebeurtenissen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek.

Lees meer