Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

“Zomerdepressie mede veroorzaakt door slecht slapen”

Volgens Mirjam Schneider van MIND Korrelatie hebben mensen die lijden aan een zomerdepressie minimaal twee weken achtereen klachten van somberte. Daarnaast is er alleen sprake van een seizoensgebonden depressie als de klachten in precies dezelfde periode minimaal twee jaar achtereen aanhouden.  

De intensiteit van een zomerdepressie verschilt per persoon, maar mensen hebben vaak last van neerslachtigheid, somberheid, lusteloosheid, slaapproblemen, gewichtstoename of gewichtsverlies, prikkelbaarheid en vermoeidheid. “De verandering van licht heeft invloed op het dag en nachtritme en de aanmaak van melatonine raakt verstoord”, noemt Schneider als een van de oorzaken.

Isoleren

Mensen die doorgaans kampen met een ‘normale depressie’ hebben in de zomer vaak nog extra last van hun klachten, aldus Nathalie Kelderman, woordvoerder van de Depressie Vereniging. “De zomer komt harder aan, omdat iedereen dan opbloeit, de meeste mensen zijn vrolijk, gaan veel naar buiten en zijn ondernemend. Het ligt er allemaal dik bovenop. Mensen met een depressie zullen eerder geneigd zijn om binnen te blijven. Vaak zie je dat mensen zich gaan isoleren. Het grootste gedeelte van de maatschappij vindt warm weer fijn en mensen met een zomerdepressie ervaren vaak veel onbegrip.”

Gevoeligheid voor licht

Volgens Kelderman hebben er ongeveer zeventien- à achttienduizend Nederlanders last van. Dat is veel minder dan een depressie en een winterdepressie. Ook is er minder onderzoek naar gedaan. Slechter en minder slapen door het warme weer heeft invloed op iemand die zich al wat somber voelt of negatief over zichzelf denkt. “Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen geconfronteerd worden met mensen in bikini’s en korte broeken die er in hun ogen wel goed uitzien” , aldus Claudia Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie

Tips om het te voorkomen zijn ondermeer: bewegen in de buitenlucht; goede nachtrust en vasthouden aan vaste patronen en slaapritme; niet te veel sociale activiteiten plannen, en erover praten.

 

Bron: nu.nl / metronieuws.nl / eenvandaag.avrotros.nl 

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

Deskundige aan het woord: psychodiagnostisch medewerker Hanneke van der Werf

03-02-2020

“We  kijken wat iemand nog wél kan”, zegt Hanneke van der Werf, die als psychodiagnostisch werker bij BirdView mensen met werkgerelateerde klachten test. De aanleiding voor een psychologisch onderzoek  is meestal dat iemand in het werk stagneert, steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt of zich vaak ziek meldt. 

Lees meer

Het belang van diagnostiek

01-11-2019

Graag brengen wij het belang van diagnostiek onder jullie aandacht en zoomen wij hierbij in op de momenten waar diagnostiek een uitkomst kan bieden. 

Lees meer

5 handvatten voor contact bij psychisch verzuim

03-02-2020

Wanneer u geconfronteerd wordt met een verzuimende medewerker met psychische klachten is het vaak lastig in te schatten wat de uitgevallen medewerker nodig heeft of kan helpen. In het volgende artikel worden een aantal gerichte adviezen besproken die helpen in het contact en de re-integratie.

Lees meer

Adviezen bij de 3 fases van psychisch verzuim

28-08-2019

Anticipeer als werkgever op de juiste manier tijdens de drie verschillende fases van psychisch verzuim. Lees hier de specifieke adviezen tijdens de crisis-, probleemoplossende- en toepassingsfase.

Lees meer

BirdView laat zich ISO 27001 certificeren

03-02-2020

De komende weken wordt er druk gewerkt aan de implementatie van de norm ISO 27001 en de NEN 7510.  ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging en de NEN 7510 is de daaruit voortvloeiende Nederlandse norm specifiek voor de zorg. Deze certificatie bevestigt dat de informatiebeveiliging bij BirdView goed op orde is en voldoet aan de belangrijkste internationale standaard op dit gebied. Het laat verder zien dat de bescherming van gegevens van cliënten, verwijzers en opdrachtgevers bij BirdView de hoogste prioriteit heeft.

Herken verzuim: 10 signalen!

29-10-2019

Voorkom verzuim onder werknemers door tijdig gevoelens van psychisch onwelbevinden te signaleren. Maar over welke signalen spreken wij dan? Lees hier de overkoepelende waarschuwingssignalen voor dreigend verzuim bij een medewerker. 

Lees meer

Burn-out vs. bore-out: de verschillen

04-02-2020

De term ‘burn-out’ is al lang geen onbekende meer. Maar wist je dat ook bore-out een veelvoorkomend probleem is? Volgens een recent onderzoek van de KU Leuven maakt 6 procent van de Vlamingen er kans op. Maar wat zijn nu juist de verschillen?

Lees meer

Positieve herinneringen verhogen zelfbeeld bij borderline persoonlijkheidsstoornis

04-02-2020

Mensen met borderline hebben vaak een onduidelijk en negatief zelfbeeld. Het ophalen van positieve herinneringen kan hun zelfbeeld verbeteren

Lees meer