Het belang van diagnostiek
01-11-2019
Graag brengen wij het belang van diagnostiek onder jullie aandacht en zoomen wij hierbij in op de momenten waar diagnostiek een uitkomst kan bieden.
Lees meerBel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl
Volgens Mirjam Schneider van MIND Korrelatie hebben mensen die lijden aan een zomerdepressie minimaal twee weken achtereen klachten van somberte. Daarnaast is er alleen sprake van een seizoensgebonden depressie als de klachten in precies dezelfde periode minimaal twee jaar achtereen aanhouden.
De intensiteit van een zomerdepressie verschilt per persoon, maar mensen hebben vaak last van neerslachtigheid, somberheid, lusteloosheid, slaapproblemen, gewichtstoename of gewichtsverlies, prikkelbaarheid en vermoeidheid. “De verandering van licht heeft invloed op het dag en nachtritme en de aanmaak van melatonine raakt verstoord”, noemt Schneider als een van de oorzaken.
Mensen die doorgaans kampen met een ‘normale depressie’ hebben in de zomer vaak nog extra last van hun klachten, aldus Nathalie Kelderman, woordvoerder van de Depressie Vereniging. “De zomer komt harder aan, omdat iedereen dan opbloeit, de meeste mensen zijn vrolijk, gaan veel naar buiten en zijn ondernemend. Het ligt er allemaal dik bovenop. Mensen met een depressie zullen eerder geneigd zijn om binnen te blijven. Vaak zie je dat mensen zich gaan isoleren. Het grootste gedeelte van de maatschappij vindt warm weer fijn en mensen met een zomerdepressie ervaren vaak veel onbegrip.”
Volgens Kelderman hebben er ongeveer zeventien- à achttienduizend Nederlanders last van. Dat is veel minder dan een depressie en een winterdepressie. Ook is er minder onderzoek naar gedaan. Slechter en minder slapen door het warme weer heeft invloed op iemand die zich al wat somber voelt of negatief over zichzelf denkt. “Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen geconfronteerd worden met mensen in bikini’s en korte broeken die er in hun ogen wel goed uitzien” , aldus Claudia Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie
Tips om het te voorkomen zijn ondermeer: bewegen in de buitenlucht; goede nachtrust en vasthouden aan vaste patronen en slaapritme; niet te veel sociale activiteiten plannen, en erover praten.
Bron: nu.nl / metronieuws.nl / eenvandaag.avrotros.nl
01-11-2019
Graag brengen wij het belang van diagnostiek onder jullie aandacht en zoomen wij hierbij in op de momenten waar diagnostiek een uitkomst kan bieden.
Lees meer26-08-2019
Angstklachten kunnen mogelijk verminderen door het stimuleren van de hersenzenuw nervus vagus via een apparaatje in het oor. Naar deze nieuwe behandeling deed Andreas Burger promotieonderzoek bij klinische psychologie aan de universiteit van Leiden.
Lees meer29-10-2019
Voorkom verzuim onder werknemers door tijdig gevoelens van psychisch onwelbevinden te signaleren. Maar over welke signalen spreken wij dan? Lees hier de overkoepelende waarschuwingssignalen voor dreigend verzuim bij een medewerker.
Lees meer26-08-2019
Een zomerdepressie komt veel voor, naar schatting hebben daar jaarlijks ruim zeventienduizend Nederlanders last van. Oorzaken zijn ondermeer verandering van licht en het gevoel dat de zomer een fijne periode moet zijn.
Lees meer28-08-2019
Anticipeer als werkgever op de juiste manier tijdens de drie verschillende fases van psychisch verzuim. Lees hier de specifieke adviezen tijdens de crisis-, probleemoplossende- en toepassingsfase.
Lees meer26-08-2019
Veteranen met posttraumatische klachten zijn mogelijk te behandelen met de partydrug MDMA. Bijzonder hoogleraar Eric Vermetten zoekt naar nieuwe therapieën voor ptss waarbij ook wordt gekeken naar virtual reality.
Lees meer19-09-2019
Antidepressiva is ook effectief bij een milde tot matige depressie, en niet alleen bij een ernstige depressie, zoals altijd is aangenomen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Göteborg.
Lees meer17-06-2019
De KU Leuven heeft een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, de Burnout Assessment Tool (BAT). Aan de hand van 23 vragen zou het voor hulpverleners direct duidelijk worden of iemand een burn-out heeft of er risico op loopt.
Lees meer