Duidelijkheid over mogelijkheden
Diagnostiek met zorg

Corona informatie

BirdView afspraken kunnen ten tijde van corona - op verantwoorde wijze – doorgang vinden. Nieuwe aanvragen worden onbelemmerd in behandeling genomen.

Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

“Zomerdepressie mede veroorzaakt door slecht slapen”

Volgens Mirjam Schneider van MIND Korrelatie hebben mensen die lijden aan een zomerdepressie minimaal twee weken achtereen klachten van somberte. Daarnaast is er alleen sprake van een seizoensgebonden depressie als de klachten in precies dezelfde periode minimaal twee jaar achtereen aanhouden.  

De intensiteit van een zomerdepressie verschilt per persoon, maar mensen hebben vaak last van neerslachtigheid, somberheid, lusteloosheid, slaapproblemen, gewichtstoename of gewichtsverlies, prikkelbaarheid en vermoeidheid. “De verandering van licht heeft invloed op het dag en nachtritme en de aanmaak van melatonine raakt verstoord”, noemt Schneider als een van de oorzaken.

Isoleren

Mensen die doorgaans kampen met een ‘normale depressie’ hebben in de zomer vaak nog extra last van hun klachten, aldus Nathalie Kelderman, woordvoerder van de Depressie Vereniging. “De zomer komt harder aan, omdat iedereen dan opbloeit, de meeste mensen zijn vrolijk, gaan veel naar buiten en zijn ondernemend. Het ligt er allemaal dik bovenop. Mensen met een depressie zullen eerder geneigd zijn om binnen te blijven. Vaak zie je dat mensen zich gaan isoleren. Het grootste gedeelte van de maatschappij vindt warm weer fijn en mensen met een zomerdepressie ervaren vaak veel onbegrip.”

Gevoeligheid voor licht

Volgens Kelderman hebben er ongeveer zeventien- à achttienduizend Nederlanders last van. Dat is veel minder dan een depressie en een winterdepressie. Ook is er minder onderzoek naar gedaan. Slechter en minder slapen door het warme weer heeft invloed op iemand die zich al wat somber voelt of negatief over zichzelf denkt. “Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen geconfronteerd worden met mensen in bikini’s en korte broeken die er in hun ogen wel goed uitzien” , aldus Claudia Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie

Tips om het te voorkomen zijn ondermeer: bewegen in de buitenlucht; goede nachtrust en vasthouden aan vaste patronen en slaapritme; niet te veel sociale activiteiten plannen, en erover praten.

 

Bron: nu.nl / metronieuws.nl / eenvandaag.avrotros.nl 

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

De psychische gezondheid in het ‘nieuwe normaal’

02-06-2020

De coronamaatregelen worden langzamerhand versoepeld; kinderen kunnen weer deels naar school, we mogen weer naar de kapper en de horeca gaat voorzichtig open. We proberen met elkaar vorm te geven aan het ‘nieuwe normaal’, maar ook dit brengt gevoelens van onzekerheid met zich mee. Tijdens deze overgangsperiode is het van groot belang om ons brein gezond te houden. Wij geven graag een aantal praktische tips om je mentale gezondheid te ondersteunen.

Lees meer

BirdView laat zich ISO 27001 certificeren

03-02-2020

De komende weken wordt er druk gewerkt aan de implementatie van de norm ISO 27001 en de NEN 7510.  ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging en de NEN 7510 is de daaruit voortvloeiende Nederlandse norm specifiek voor de zorg. Deze certificatie bevestigt dat de informatiebeveiliging bij BirdView goed op orde is en voldoet aan de belangrijkste internationale standaard op dit gebied. Het laat verder zien dat de bescherming van gegevens van cliënten, verwijzers en opdrachtgevers bij BirdView de hoogste prioriteit heeft.

De bouwstenen van mindfulness

20-05-2020

Mindfulness is een meditatietechniek die de nodige rust en ontspanning kan bieden. In tijden van crisis kunnen mensen zich verliezen in gedachtes over onder andere de onzekere toekomst. Mindfulness kan helpen om mensen in het hier en nu te laten leven. Voordat we tips geven voor het inzetten van mindfulness technieken, is het nuttig om de bouwstenen te kennen. 

Lees meer

Neuropsychologisch testonderzoek in tijden van COVID-19

16-04-2020

Naast onze overige expertises vinden nu ook de neuropsychologische testonderzoeken doorgang, met inachtneming van de veiligheid van zowel de cliënt als onszelf. 

Lees meer

5 tips om met negatieve ervaringen om te gaan

15-04-2020

We leven door de coronacrisis momenteel in een onzekere tijd. We maken ons zorgen over de gezondheid en wat de toekomst ons gaat brengen. Vanuit de positieve psychologie geven wij 5 tips die kunnen helpen met het omgaan met moeilijke situaties zoals deze.

Lees meer

Deskundige aan het woord: Neuropsycholoog Lotte Berkelaar

15-04-2020

 “Door het gedwongen thuiswerken moeten mensen een nieuwe routine opbouwen. Er zijn zorgen over de eigen gezondheid en die van anderen. Over de financiële gevolgen van deze siuatie. Dat kost de hersenen extra energie, en het effect daarvan zal, als de crisis voorbij is, merkbaar blijven”

Lees meer

Deskundigen positief over beeldbellen met psycholoog

22-04-2020

Tienduizenden cliënten van de Geestelijke Gezondheidszorg krijgen momenteel vanwege de corona maatregelen hulp op afstand. Gesprekken met hun psycholoog, psychiater of (psycho-)therapeut vinden online plaats, in een digitale spreekkamer. Resultaten en ervaringen hierover zijn positief, aldus deskundigen.

Lees meer

Effectief herstellen van werk

04-06-2020

Stressvolle situaties zijn bij een tekort aan hersteltijd van negatieve invloed op de gezondheid. Het is daarom van belang dat er na een stressvolle situaties weer voldoende wordt hersteld. Maar hoe herstel je dan op een effectieve wijze en wat is hier precies het belang van??

Lees meer