Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

“Neurodiversiteit niet behandelen als een stoornis”

In Amerika wordt 1 op de 59 kinderen geïdentificeerd met autismespectrumstoornissen en miljoenen kinderen hebben de diagnose ADHD gekregen – en toch denkt Dr. MacEachron dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het normaliseren van mensen met neurologisch verschillende geesten. “Neurologische verschillen zoals autisme of ADHD worden beschouwd als disfunctioneel, stoornissen en handicaps daarentegen vallen onder het medische model van geestelijke gezondheid,” zegt ze. “Bij diversiteit denken de meeste mensen aan zaken als ras of seksuele geaardheid. Maar er is een ander soort diversiteit: neurodiversiteit.”

Onderdeel van genetica

Neurodiversiteit is het concept dat neurologische verschillen tussen mensen moeten worden herkend en gerespecteerd. MacEachron vindt dat het de hoogste tijd is dat deze beweging breed doorzet. “Neurodiversiteit is een onderdeel van onze genetica en onze evolutie als soort,” stelt ze. “De genen voor autisme en ADHD zijn geen fouten, maar eerder het resultaat van variaties in het menselijk genoom die vooruitgang hebben en zullen blijven hebben voor de samenleving.”

MacEachron’s pleit voor een neurodiversiteitstolerante in een samenleving die de verschillen van mensen viert. In plaats van hen te veranderen om zich aan te passen aan de gangbare ideeën van anderen, moeten kinderen die een beetje anders zijn “bedraad” worden aangemoedigd om hun plaats op de wereld te vinden waar zij passen.

Nadruk op anders-zijn

“Er is geen standaarddier, en ook geen standaardmens en zeker geen standaardbrein. Het nieuwe terrein van neurodiversiteit biedt een kans een einde te maken aan de trend om mensen die ‘anders’ zijn in een hokje te stoppen en te medicaliseren.” Dat schrijft de Nederlandse stichting HOI. “In plaats van bevolkingsgroepen als ‘beperkt’ te beschouwen, ligt bij neurodiversiteit de nadruk op anders-zijn Mensen met dyslexie zijn vaak goed in driedimensionaal visualiseren. Mensen met ADHD hebben een andere, meer diffuse vorm van aandacht. Mensen met autisme kunnen beter omgaan met dingen dan met mensen.”

In het volgende plaatje van de HOI foundation is te zien hoe er vaak overlap is in de karakteristieken binnen neurodiversiteit.

 

Bron: futuriszorgenwerk.nl en hoi-foundation.nl

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

Prettig en gezond thuiswerken tijdens de corona-uitbraak: een overzicht voor u als werkgever

31-03-2020

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, werken zoveel mogelijk mensen voorlopig thuis. Voor sommigen de dagelijkse praktijk, maar voor de meesten is het even wennen. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken deze weken? Lees hier de tips gegeven door  ArboNet

Lees meer

BirdView laat zich ISO 27001 certificeren

03-02-2020

De komende weken wordt er druk gewerkt aan de implementatie van de norm ISO 27001 en de NEN 7510.  ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging en de NEN 7510 is de daaruit voortvloeiende Nederlandse norm specifiek voor de zorg. Deze certificatie bevestigt dat de informatiebeveiliging bij BirdView goed op orde is en voldoet aan de belangrijkste internationale standaard op dit gebied. Het laat verder zien dat de bescherming van gegevens van cliënten, verwijzers en opdrachtgevers bij BirdView de hoogste prioriteit heeft.

Corona hulpverleningsloket van BirdView/Ascender

26-03-2020

Net als u zien wij dat momenteel veel medewerkers binnen organisaties vragen of onzekerheden hebben met betrekking tot omgaan met Corona-virus en de consequenties.

BirdView biedt - in samenwerking met haar partner Ascender - in deze tijd een 24/7 hulplijn aan.

Lees meer

Burn-out vs. bore-out: de verschillen

04-02-2020

De term ‘burn-out’ is al lang geen onbekende meer. Maar wist je dat ook bore-out een veelvoorkomend probleem is? Volgens een recent onderzoek van de KU Leuven maakt 6 procent van de Vlamingen er kans op. Maar wat zijn nu juist de verschillen?

Lees meer

Dienstverlening ten tijden van Corona

18-03-2020

Wij brengen u graag op de hoogte over de mogelijkheden van BirdView expertises ten tijde van de Corona crisis en daarbij horende maatregelen.

Lees meer

5 handvatten voor contact bij psychisch verzuim

03-02-2020

Wanneer u geconfronteerd wordt met een verzuimende medewerker met psychische klachten is het vaak lastig in te schatten wat de uitgevallen medewerker nodig heeft of kan helpen. In het volgende artikel worden een aantal gerichte adviezen besproken die helpen in het contact en de re-integratie.

Lees meer

Freelance GZ psycholoog diagnostiek gezocht

02-03-2020

Per direct zijn wij op zoek naar een GZ psycholoog met regelmaat beschikbaar op freelance basis, voor de regio Utrecht en Amsterdam voor het doen van klinische expertises en persoonlijkheidsonderzoek.

Lees meer

Deskundige aan het woord: psychodiagnostisch medewerker Hanneke van der Werf

03-02-2020

“We  kijken wat iemand nog wél kan”, zegt Hanneke van der Werf, die als psychodiagnostisch werker bij BirdView mensen met werkgerelateerde klachten test. De aanleiding voor een psychologisch onderzoek  is meestal dat iemand in het werk stagneert, steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt of zich vaak ziek meldt. 

Lees meer