Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

“Neurodiversiteit niet behandelen als een stoornis”

In Amerika wordt 1 op de 59 kinderen geïdentificeerd met autismespectrumstoornissen en miljoenen kinderen hebben de diagnose ADHD gekregen – en toch denkt Dr. MacEachron dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het normaliseren van mensen met neurologisch verschillende geesten. “Neurologische verschillen zoals autisme of ADHD worden beschouwd als disfunctioneel, stoornissen en handicaps daarentegen vallen onder het medische model van geestelijke gezondheid,” zegt ze. “Bij diversiteit denken de meeste mensen aan zaken als ras of seksuele geaardheid. Maar er is een ander soort diversiteit: neurodiversiteit.”

Onderdeel van genetica

Neurodiversiteit is het concept dat neurologische verschillen tussen mensen moeten worden herkend en gerespecteerd. MacEachron vindt dat het de hoogste tijd is dat deze beweging breed doorzet. “Neurodiversiteit is een onderdeel van onze genetica en onze evolutie als soort,” stelt ze. “De genen voor autisme en ADHD zijn geen fouten, maar eerder het resultaat van variaties in het menselijk genoom die vooruitgang hebben en zullen blijven hebben voor de samenleving.”

MacEachron’s pleit voor een neurodiversiteitstolerante in een samenleving die de verschillen van mensen viert. In plaats van hen te veranderen om zich aan te passen aan de gangbare ideeën van anderen, moeten kinderen die een beetje anders zijn “bedraad” worden aangemoedigd om hun plaats op de wereld te vinden waar zij passen.

Nadruk op anders-zijn

“Er is geen standaarddier, en ook geen standaardmens en zeker geen standaardbrein. Het nieuwe terrein van neurodiversiteit biedt een kans een einde te maken aan de trend om mensen die ‘anders’ zijn in een hokje te stoppen en te medicaliseren.” Dat schrijft de Nederlandse stichting HOI. “In plaats van bevolkingsgroepen als ‘beperkt’ te beschouwen, ligt bij neurodiversiteit de nadruk op anders-zijn Mensen met dyslexie zijn vaak goed in driedimensionaal visualiseren. Mensen met ADHD hebben een andere, meer diffuse vorm van aandacht. Mensen met autisme kunnen beter omgaan met dingen dan met mensen.”

In het volgende plaatje van de HOI foundation is te zien hoe er vaak overlap is in de karakteristieken binnen neurodiversiteit.

 

Bron: futuriszorgenwerk.nl en hoi-foundation.nl

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

Het belang van diagnostiek

01-11-2019

Graag brengen wij het belang van diagnostiek onder jullie aandacht en zoomen wij hierbij in op de momenten waar diagnostiek een uitkomst kan bieden. 

Lees meer

Angstklachten verminderen sneller door prikkelen van hersenzenuw

26-08-2019

Angstklachten kunnen mogelijk verminderen door het stimuleren van de hersenzenuw nervus vagus via een apparaatje in het oor. Naar deze nieuwe behandeling deed Andreas Burger promotieonderzoek bij klinische psychologie aan de universiteit van Leiden.

Lees meer

Herken verzuim: 10 signalen!

29-10-2019

Voorkom verzuim onder werknemers door tijdig gevoelens van psychisch onwelbevinden te signaleren. Maar over welke signalen spreken wij dan? Lees hier de overkoepelende waarschuwingssignalen voor dreigend verzuim bij een medewerker. 

Lees meer

“Zomerdepressie mede veroorzaakt door slecht slapen”

26-08-2019

Een zomerdepressie komt veel voor, naar schatting hebben daar jaarlijks ruim zeventienduizend Nederlanders last van. Oorzaken zijn ondermeer verandering van licht en het gevoel dat de zomer een fijne periode moet zijn.

Lees meer

Adviezen bij de 3 fases van psychisch verzuim

28-08-2019

Anticipeer als werkgever op de juiste manier tijdens de drie verschillende fases van psychisch verzuim. Lees hier de specifieke adviezen tijdens de crisis-, probleemoplossende- en toepassingsfase.

Lees meer

Trauma’s bestrijden met partydrug MDMA en virtual reality

26-08-2019

Veteranen met posttraumatische klachten zijn mogelijk te behandelen met de partydrug MDMA. Bijzonder hoogleraar Eric Vermetten zoekt naar nieuwe therapieën voor ptss waarbij ook wordt gekeken naar virtual reality.

Lees meer

Antidepressiva ook effectief bij milde depressie

19-09-2019

Antidepressiva is ook effectief bij een milde tot matige depressie, en niet alleen bij een ernstige depressie, zoals altijd is aangenomen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Göteborg.

Lees meer

Nieuwe vragenlijst om burn-out vast te stellen

17-06-2019

De KU Leuven heeft een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, de Burnout Assessment Tool (BAT). Aan de hand van 23 vragen zou het voor hulpverleners direct duidelijk worden of iemand een burn-out heeft of er risico op loopt.

Lees meer