Duidelijkheid over mogelijkheden
Diagnostiek met zorg

Corona informatie

BirdView afspraken kunnen ten tijde van corona - op verantwoorde wijze – doorgang vinden. Nieuwe aanvragen worden onbelemmerd in behandeling genomen.

Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

Game helpt razendsnel bij opsporen Alzheimer

Met het virtual reality-spel Sea Hero Quest kan Alzheimer worden vastgesteld op een manier die eerder niet bestond. In het spel krijgen spelers een kaart te zien. Daarna moeten ze op een bootje door een virtuele wereld naar bepaalde punten navigeren. Onderzoekers verzamelden alle data en keek wie er de snelste routes nam, en wie niet. Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), blijkt dat mensen met een hoog genetisch risico op Alzheimer vaak niet de snelste route namen. Ook werden bewegingspatronen geïdentificeerd bij spelers die nog geen andere geheugenproblemen hadden.

Vroeg opsporen

Onderzoekers willen de ziekte zo vroeg mogelijk opsporen, het liefst voordat het stadium van geheugenverlies optreedt, zodat de ziekte beter bestreden kan worden. Volgens de onderzoekers is een van de eerste symptomen van dementie het verlies van navigatievaardigheden. Sea Hero Quest werd speciaal ontwikkeld om hiernaar te kunnen kijken.

Door te focussen op navigatievaardigheden verschilt het onderzoek van andere studies naar Alzheimer. Bij die tests wordt vaak naar het geheugen en kennis gekeken. “De huidige diagnose is sterk gebaseerd op geheugen. Maar daarvan weten we dat het pas zichtbaar wordt als de ziekte al verder gevorderd is”, schrijft hoofdonderzoeker Michael Hornberger in een persbericht. “Maar steeds meer bewijs toont aan dat afname in ruimtelijk inzicht al jaren eerder voorkomt dan geheugenklachten.”

Grote dataset

Het spel werd speciaal voor dit doel door Deutsche Telekom, gamestudio Glitchers en meerdere Europese universiteiten gemaakt. Voordat ze gingen spelen kregen gamers te zien dat ze meededen aan wetenschappelijk onderzoek. Door het spel online en wereldwijd uit te brengen, kregen de onderzoekers toegang tot een enorme dataset. In totaal speelden 4,3 miljoen mensen mee, waarmee het gaat om de grootste studie naar dementie ooit.

Spelers genereerden in twee minuten evenveel data als wetenschappers in vijf uur met onderzoek in het lab kunnen verzamelen. Volgens de wetenschappers kan hierdoor veel sneller - in een paar jaar - dan via het lab een dataset verkregen worden.  Ze hopen dat die gegevens bijdragen bij het identificeren van mensen die een behandeling nodig hebben voordat symptomen uit het latere stadium van Alzheimer zichtbaar worden.

 

Bron: nos.nl

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

De psychische gezondheid in het ‘nieuwe normaal’

02-06-2020

De coronamaatregelen worden langzamerhand versoepeld; kinderen kunnen weer deels naar school, we mogen weer naar de kapper en de horeca gaat voorzichtig open. We proberen met elkaar vorm te geven aan het ‘nieuwe normaal’, maar ook dit brengt gevoelens van onzekerheid met zich mee. Tijdens deze overgangsperiode is het van groot belang om ons brein gezond te houden. Wij geven graag een aantal praktische tips om je mentale gezondheid te ondersteunen.

Lees meer

BirdView laat zich ISO 27001 certificeren

03-02-2020

De komende weken wordt er druk gewerkt aan de implementatie van de norm ISO 27001 en de NEN 7510.  ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging en de NEN 7510 is de daaruit voortvloeiende Nederlandse norm specifiek voor de zorg. Deze certificatie bevestigt dat de informatiebeveiliging bij BirdView goed op orde is en voldoet aan de belangrijkste internationale standaard op dit gebied. Het laat verder zien dat de bescherming van gegevens van cliënten, verwijzers en opdrachtgevers bij BirdView de hoogste prioriteit heeft.

De bouwstenen van mindfulness

20-05-2020

Mindfulness is een meditatietechniek die de nodige rust en ontspanning kan bieden. In tijden van crisis kunnen mensen zich verliezen in gedachtes over onder andere de onzekere toekomst. Mindfulness kan helpen om mensen in het hier en nu te laten leven. Voordat we tips geven voor het inzetten van mindfulness technieken, is het nuttig om de bouwstenen te kennen. 

Lees meer

Neuropsychologisch testonderzoek in tijden van COVID-19

16-04-2020

Naast onze overige expertises vinden nu ook de neuropsychologische testonderzoeken doorgang, met inachtneming van de veiligheid van zowel de cliënt als onszelf. 

Lees meer

5 tips om met negatieve ervaringen om te gaan

15-04-2020

We leven door de coronacrisis momenteel in een onzekere tijd. We maken ons zorgen over de gezondheid en wat de toekomst ons gaat brengen. Vanuit de positieve psychologie geven wij 5 tips die kunnen helpen met het omgaan met moeilijke situaties zoals deze.

Lees meer

Deskundige aan het woord: Neuropsycholoog Lotte Berkelaar

15-04-2020

 “Door het gedwongen thuiswerken moeten mensen een nieuwe routine opbouwen. Er zijn zorgen over de eigen gezondheid en die van anderen. Over de financiële gevolgen van deze siuatie. Dat kost de hersenen extra energie, en het effect daarvan zal, als de crisis voorbij is, merkbaar blijven”

Lees meer

Deskundigen positief over beeldbellen met psycholoog

22-04-2020

Tienduizenden cliënten van de Geestelijke Gezondheidszorg krijgen momenteel vanwege de corona maatregelen hulp op afstand. Gesprekken met hun psycholoog, psychiater of (psycho-)therapeut vinden online plaats, in een digitale spreekkamer. Resultaten en ervaringen hierover zijn positief, aldus deskundigen.

Lees meer

Effectief herstellen van werk

04-06-2020

Stressvolle situaties zijn bij een tekort aan hersteltijd van negatieve invloed op de gezondheid. Het is daarom van belang dat er na een stressvolle situaties weer voldoende wordt hersteld. Maar hoe herstel je dan op een effectieve wijze en wat is hier precies het belang van??

Lees meer