Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

Deskundige aan het woord: psychodiagnostisch medewerker Hanneke van der Werf

Inzetten op wat iemand nog wél kan

“We  kijken wat iemand nog wél kan”, zegt Hanneke van der Werf, die als psychodiagnostisch werker bij BirdView mensen met werkgerelateerde klachten test. De aanleiding voor een psychologisch onderzoek  is meestal dat iemand in het werk stagneert, steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt of zich vaak ziek meldt. Van der Werf onderzoekt samen met, en onder supervisie van, een psycholoog wat er aan de hand zou kunnen zijn.

“We doen persoonlijkheidsonderzoek met een aantal vragenlijsten, bijvoorbeeld naar coping – hoe je omgaat met problemen. Afhankelijk van de klachten wordt de sterkte-zwakte analyse aangevuld met neuropsychologisch onderzoek, waarmee we de cognitieve functies testen, ondermeer gericht op het geheugen, het vermogen zich te concentreren of te focussen. Als er vermoedens zijn van bijvoorbeeld adhd of autisme volgt nog specifiek onderzoek.”

Aanpassingen

Het is altijd én én, zegt ze. “De klinische blik van de psycholoog of psychiater én de verhalen van mensen en hun (werk) omgeving én psychologisch onderzoek geven bij elkaar een beeld van het functioneren van iemand. Als de klachten in kaart gebracht zijn, gaan we kijken wat iemand nog kan of niet en welke middelen ingezet kunnen worden. Als de oorzaak bekend is waarom iemand bijvoorbeeld trager is geworden, kan zij/hij nog wel werken maar het tempo ligt lager. Of als iemand met adhd niet goed tegen te veel prikkels kan, kan er samen met de werkgever gekeken worden naar opties om met eventuele aanpassingen te kunnen blijven werken.”

Hersenletsel

Van der Werf werkt ook op de afdeling Psychiatrie en Medische psychologie van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, waar patiënten met somatische klachten via specialisten, zoals geriaters of neurologen, worden doorgestuurd. “Het psychologisch onderzoek kan samen met de klinische blik meer inzicht geven in of iemand bijvoorbeeld nog zelfstandig thuis kan wonen met aanvullende zorg, of nog kan autorijden.”

In haar spreekkamer ziet ze verschillende type patiënten. Jonge mensen met restverschijnselen van een hersenletsel, meestal als gevolg van een ongeluk, die in een hersteltraject zitten maar nog wel klachten ervaren. Mensen met epilepsie,  mensen die (vroeg) dementeren of verschijnselen van Parkison hebben bijvoorbeeld. “Ze hebben al langer klachten van vergeetachtigheid of kunnen zich moeilijk concentreren. De omgeving merkt vaak eerder dat er door de jaren heen veranderingen zijn. Vorig jaar zag ik bijvoorbeeld een hoog opgeleide vrouw van begin 50 waar na onderzoek een vroeg stadium van dementie werd geconstateerd. Of een voetballer die bij een kopbal beschadiging aan de hersenen had opgelopen.”

Verhelderend

Diagnostiek is verhelderend, zegt ze. “Vaak is er bij patiënten sprake van opluchting: het verklaart waarom bepaalde dingen gebeuren, en ze zeggen meestal ‘Zie je wel, ik ben dus niet gek. Ik had al langer door dat er iets was.’ Maar het hoeft niet altijd ernstig te zijn.”

Van der Werf doet ook intelligentietesten om te bepalen wat het niveau van iemand is. “Ook dat kan verhelderend zijn;  dan blijkt dat ze op hun werk soms worden overvraagd, ze hebben het gevoel continue op hun tenen te moeten lopen. Of ze worden juist ondervraagd en te weinig uitgedaagd wat ook stress kan opleveren.”

Veel meer dan vroeger, vindt ze, worden werknemers benaderd vanuit preventie met als uitgangspunt duurzame inzetbaarheid. Ze merkt hoe belangrijk dat is, en niet dat er als mosterd na de maaltijd wordt geconstateerd dat er een oorzaak was waarom iemand steeds ziek is. “Vroeg klachten onderkennen kan met aanpassingen weer werkplezier opleveren. Dat is winst van kwaliteit, en ook scheelt het de werkgever geld. Ik heb een boeiend en soms ook een heftig vak. Je weet van te voren niet wat je binnenkrijgt en de uitdaging blijft om mensen zo te motiveren en te stimuleren dat je kan meten wat je wilt weten maar ook dat ze weer goed de deur uit gaan.

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

Prettig en gezond thuiswerken tijdens de corona-uitbraak: een overzicht voor u als werkgever

31-03-2020

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, werken zoveel mogelijk mensen voorlopig thuis. Voor sommigen de dagelijkse praktijk, maar voor de meesten is het even wennen. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken deze weken? Lees hier de tips gegeven door  ArboNet

Lees meer

BirdView laat zich ISO 27001 certificeren

03-02-2020

De komende weken wordt er druk gewerkt aan de implementatie van de norm ISO 27001 en de NEN 7510.  ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging en de NEN 7510 is de daaruit voortvloeiende Nederlandse norm specifiek voor de zorg. Deze certificatie bevestigt dat de informatiebeveiliging bij BirdView goed op orde is en voldoet aan de belangrijkste internationale standaard op dit gebied. Het laat verder zien dat de bescherming van gegevens van cliënten, verwijzers en opdrachtgevers bij BirdView de hoogste prioriteit heeft.

Corona hulpverleningsloket van BirdView/Ascender

26-03-2020

Net als u zien wij dat momenteel veel medewerkers binnen organisaties vragen of onzekerheden hebben met betrekking tot omgaan met Corona-virus en de consequenties.

BirdView biedt - in samenwerking met haar partner Ascender - in deze tijd een 24/7 hulplijn aan.

Lees meer

Burn-out vs. bore-out: de verschillen

04-02-2020

De term ‘burn-out’ is al lang geen onbekende meer. Maar wist je dat ook bore-out een veelvoorkomend probleem is? Volgens een recent onderzoek van de KU Leuven maakt 6 procent van de Vlamingen er kans op. Maar wat zijn nu juist de verschillen?

Lees meer

Dienstverlening ten tijden van Corona

18-03-2020

Wij brengen u graag op de hoogte over de mogelijkheden van BirdView expertises ten tijde van de Corona crisis en daarbij horende maatregelen.

Lees meer

5 handvatten voor contact bij psychisch verzuim

03-02-2020

Wanneer u geconfronteerd wordt met een verzuimende medewerker met psychische klachten is het vaak lastig in te schatten wat de uitgevallen medewerker nodig heeft of kan helpen. In het volgende artikel worden een aantal gerichte adviezen besproken die helpen in het contact en de re-integratie.

Lees meer

Freelance GZ psycholoog diagnostiek gezocht

02-03-2020

Per direct zijn wij op zoek naar een GZ psycholoog met regelmaat beschikbaar op freelance basis, voor de regio Utrecht en Amsterdam voor het doen van klinische expertises en persoonlijkheidsonderzoek.

Lees meer

Deskundige aan het woord: psychodiagnostisch medewerker Hanneke van der Werf

03-02-2020

“We  kijken wat iemand nog wél kan”, zegt Hanneke van der Werf, die als psychodiagnostisch werker bij BirdView mensen met werkgerelateerde klachten test. De aanleiding voor een psychologisch onderzoek  is meestal dat iemand in het werk stagneert, steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt of zich vaak ziek meldt. 

Lees meer