Duidelijkheid over mogelijkheden
Diagnostiek met zorg

Corona informatie

BirdView afspraken kunnen ten tijde van corona - op verantwoorde wijze – doorgang vinden. Nieuwe aanvragen worden onbelemmerd in behandeling genomen.

Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

Angstklachten verminderen sneller door prikkelen van hersenzenuw

Het onderzoek van Burger suggereert dat de zenuwprikkeling bij het oor mogelijk van toegevoegde waarde zou kunnen zijn bij de behandeling van angst. Daarmee zet hij een belangrijke eerste stap naar deze non-invasieve zenuwstimulatie bij behandeling van angstklachten. Volgens hem staat het onderzoek echter nog in de kinderschoenen. Nog niet bekend is wat het achterliggende werkingsmechanisme is en met welke frequentie en intensiteit je de zenuwstimulatie moet toepassen. “We hebben dan wel gevonden dat de angst sneller uitdooft bij zenuwprikkeling, maar we zagen het effect niet terug op de hartslag en huidgeleiding. Deze fysiologische reacties hebben we ook gemeten tijdens de angsttaak, waarbij mensen met elektrodes achter de computer in het lab zitten.”

Elektrische schokjes

Burger wist dat het mensen met epilepsie helpt om de hersenzenuw te prikkelen. Daarvoor is een chirurgische ingreep noodzakelijk bij patiënten die resistent zijn voor de standaardbehandeling van epilepsie en ook depressie. Sinds kort wordt gezocht naar andere manieren om deze zenuw te prikkelen zonder zo’n chirurgische ingreep. Een apparaatje ter grootte van een mobiele telefoon geeft elektrische schokjes aan het oor, vergelijkbaar met kleine naaldenprikjes. In zijn promotieonderzoek is Burger hierop verder gegaan.

Pavlov-reactie

De deelnemers aan het onderzoek krijgen herhaaldelijk twee plaatjes te zien, waarbij een vervelende elektrische schok op de pols volgt bij één van beide figuren. Na een tijdje vertonen mensen verhoogde angst voor dat plaatje, ook zonder schok: een klassieke Pavlov-reactie. Wanneer de onderzoekers vervolgens dat plaatje meerdere keren laten zien zonder de schok erbij te geven, neemt die angst langzamerhand weer af. Burger: “Dat is in principe ook wat er gebeurt tijdens veel psychologische behandelingen van angst: de patiënt herhaaldelijk blootstellen aan waar die bang voor is. We noemen het daarom ook exposure therapie.”

Wanneer Burger tijdens de afnemende angst tegelijkertijd de nervus vagus van de proefpersonen stimuleert met kleine schokjes in het oor, verloopt het proces van angstuitdoving sneller. “Door de zenuwstimulatie leer je dus sneller om het plaatje niet meer te associëren met de schok”, aldus Burger over zijn bevindingen. “Al weten we nog niks zeker, hoopvol is het wel vanwege de makkelijke manier om de nervus vagus te prikkelen.”

Burger gaat verder met zijn onderzoek als postdoc aan de KU Leuven, waarmee hij al heeft samenwerkt tijdens zijn promotieonderzoek.

 

Bron: universiteitleiden.nl

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

De psychische gezondheid in het ‘nieuwe normaal’

02-06-2020

De coronamaatregelen worden langzamerhand versoepeld; kinderen kunnen weer deels naar school, we mogen weer naar de kapper en de horeca gaat voorzichtig open. We proberen met elkaar vorm te geven aan het ‘nieuwe normaal’, maar ook dit brengt gevoelens van onzekerheid met zich mee. Tijdens deze overgangsperiode is het van groot belang om ons brein gezond te houden. Wij geven graag een aantal praktische tips om je mentale gezondheid te ondersteunen.

Lees meer

BirdView laat zich ISO 27001 certificeren

03-02-2020

De komende weken wordt er druk gewerkt aan de implementatie van de norm ISO 27001 en de NEN 7510.  ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging en de NEN 7510 is de daaruit voortvloeiende Nederlandse norm specifiek voor de zorg. Deze certificatie bevestigt dat de informatiebeveiliging bij BirdView goed op orde is en voldoet aan de belangrijkste internationale standaard op dit gebied. Het laat verder zien dat de bescherming van gegevens van cliënten, verwijzers en opdrachtgevers bij BirdView de hoogste prioriteit heeft.

De bouwstenen van mindfulness

20-05-2020

Mindfulness is een meditatietechniek die de nodige rust en ontspanning kan bieden. In tijden van crisis kunnen mensen zich verliezen in gedachtes over onder andere de onzekere toekomst. Mindfulness kan helpen om mensen in het hier en nu te laten leven. Voordat we tips geven voor het inzetten van mindfulness technieken, is het nuttig om de bouwstenen te kennen. 

Lees meer

Neuropsychologisch testonderzoek in tijden van COVID-19

16-04-2020

Naast onze overige expertises vinden nu ook de neuropsychologische testonderzoeken doorgang, met inachtneming van de veiligheid van zowel de cliënt als onszelf. 

Lees meer

5 tips om met negatieve ervaringen om te gaan

15-04-2020

We leven door de coronacrisis momenteel in een onzekere tijd. We maken ons zorgen over de gezondheid en wat de toekomst ons gaat brengen. Vanuit de positieve psychologie geven wij 5 tips die kunnen helpen met het omgaan met moeilijke situaties zoals deze.

Lees meer

Deskundige aan het woord: Neuropsycholoog Lotte Berkelaar

15-04-2020

 “Door het gedwongen thuiswerken moeten mensen een nieuwe routine opbouwen. Er zijn zorgen over de eigen gezondheid en die van anderen. Over de financiële gevolgen van deze siuatie. Dat kost de hersenen extra energie, en het effect daarvan zal, als de crisis voorbij is, merkbaar blijven”

Lees meer

Deskundigen positief over beeldbellen met psycholoog

22-04-2020

Tienduizenden cliënten van de Geestelijke Gezondheidszorg krijgen momenteel vanwege de corona maatregelen hulp op afstand. Gesprekken met hun psycholoog, psychiater of (psycho-)therapeut vinden online plaats, in een digitale spreekkamer. Resultaten en ervaringen hierover zijn positief, aldus deskundigen.

Lees meer

Effectief herstellen van werk

04-06-2020

Stressvolle situaties zijn bij een tekort aan hersteltijd van negatieve invloed op de gezondheid. Het is daarom van belang dat er na een stressvolle situaties weer voldoende wordt hersteld. Maar hoe herstel je dan op een effectieve wijze en wat is hier precies het belang van??

Lees meer