Bel of mail ons voor vrijblijvend overleg via
Tel. 030 208 03 19 • E-mail: expertises@birdview.nl

Herken verzuim: 10 signalen!

Het ontstaan van psychische problematiek wordt veelal voorafgegaan door gevoelens van onwel bevinden (‘het niet lekker in je vel zitten’). Wanneer deze signalen tijdig worden herkend kunnen passende interventies ingezet worden om bronnen van stress aan te pakken of op een andere manier voorkomen worden dat dit psychisch onwel bevinden uitgroeit in een psychische stoornis en iemand uitvalt. Van persoon tot persoon kunnen deze signalen verschillen en de een zal dit sneller laten blijken dan de ander. Overkoepelend kunnen de volgende waarschuwingssignalen voor dreigend verzuim genoemd worden:

  1. De medewerker voelt zich moe / maakt een vermoeide indruk
  2. Enthousiasme en motivatie nemen af en er is minder plezier in het werk
  3. De medewerker is vaker ontevreden, gejaagd en is sneller geïrriteerd dan anders
  4. De houding van de medewerker is steeds cynischer ten opzichte van zijn werk, bijvoorbeeld ten aanzien van zijn taken, de werkdruk of collega’s
  5. De medewerker trekt zich terug en ontwijkt contact met anderen
  6. De medewerker heeft een lagere productiviteit
  7. De medewerker maakt steeds meer fouten, of levert werk van mindere kwaliteit
  8. De medewerker kan steeds minder goed omgaan met veranderingen (reageert boos of met angst of paniek)
  9. De medewerker heeft (steeds meer) lichamelijke klachten
  10. Let specifiek op medewerkers die frequent, maar kortdurend verzuimen. Veelal is er bij een dergelijk patroon sprake van een onderliggende (niet-medische) oorzaak.
Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen

Het belang van diagnostiek

01-11-2019

Graag brengen wij het belang van diagnostiek onder jullie aandacht en zoomen wij hierbij in op de momenten waar diagnostiek een uitkomst kan bieden. 

Lees meer

Angstklachten verminderen sneller door prikkelen van hersenzenuw

26-08-2019

Angstklachten kunnen mogelijk verminderen door het stimuleren van de hersenzenuw nervus vagus via een apparaatje in het oor. Naar deze nieuwe behandeling deed Andreas Burger promotieonderzoek bij klinische psychologie aan de universiteit van Leiden.

Lees meer

Herken verzuim: 10 signalen!

29-10-2019

Voorkom verzuim onder werknemers door tijdig gevoelens van psychisch onwelbevinden te signaleren. Maar over welke signalen spreken wij dan? Lees hier de overkoepelende waarschuwingssignalen voor dreigend verzuim bij een medewerker. 

Lees meer

“Zomerdepressie mede veroorzaakt door slecht slapen”

26-08-2019

Een zomerdepressie komt veel voor, naar schatting hebben daar jaarlijks ruim zeventienduizend Nederlanders last van. Oorzaken zijn ondermeer verandering van licht en het gevoel dat de zomer een fijne periode moet zijn.

Lees meer

Adviezen bij de 3 fases van psychisch verzuim

28-08-2019

Anticipeer als werkgever op de juiste manier tijdens de drie verschillende fases van psychisch verzuim. Lees hier de specifieke adviezen tijdens de crisis-, probleemoplossende- en toepassingsfase.

Lees meer

Trauma’s bestrijden met partydrug MDMA en virtual reality

26-08-2019

Veteranen met posttraumatische klachten zijn mogelijk te behandelen met de partydrug MDMA. Bijzonder hoogleraar Eric Vermetten zoekt naar nieuwe therapieën voor ptss waarbij ook wordt gekeken naar virtual reality.

Lees meer

Antidepressiva ook effectief bij milde depressie

19-09-2019

Antidepressiva is ook effectief bij een milde tot matige depressie, en niet alleen bij een ernstige depressie, zoals altijd is aangenomen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Göteborg.

Lees meer

Nieuwe vragenlijst om burn-out vast te stellen

17-06-2019

De KU Leuven heeft een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, de Burnout Assessment Tool (BAT). Aan de hand van 23 vragen zou het voor hulpverleners direct duidelijk worden of iemand een burn-out heeft of er risico op loopt.

Lees meer